Французькі вчені розробили нову інноваційну технологію, яка в майбутньому може значно покращити надання мовленнєвої та мовної терапії.

У журналі Speech Communication лікарі пояснюють, що вони використовували доповнену реальність, щоб створити віртуальну «голову, що розмовляє» з рухомим язиком, що повинно дозволити їм краще розуміти проблеми з мовленням людей і як їх можна вирішити.

Вчені з Національного центру наукових досліджень у Франції знайшли спосіб конвертувати результати ультразвукового сканування язика в свою систему доповненої реальності, створюючи зображення набагато вищої якості, ніж будь-які, які були отримані за допомогою попередніх технологій.

Команда, яка стоїть за нововведенням, пояснила, що «голова, що розмовляє» створена з цих зображень, схожа на віртуальний клон справжнього динаміка. Це означає, що дані про порушення мовлення та інші проблеми спілкування можна збирати точніше та зробити більш доступними.

Ці чіткіші зображення не тільки допоможуть експертам діагностувати проблеми з більшою точністю, вони також допоможуть пацієнтам побачити рухи свого язика в режимі реального часу, щоб вони могли краще зрозуміти, як змінити їх, щоб покращити свою вимову.

Раніше терапевтам зазвичай доводилося покладатися на малюнки язика, щоб спробувати пояснити пацієнтам ці проблеми.

Зараз тривають дослідження, щоб з’ясувати, чи можна використовувати цю технологію для пацієнтів, які перенесли операцію на язиці в рамках післяопераційної логопедичної та мовної терапії.

Тим часом вчені перевіряють, чи можна анімувати модель «голови, що розмовляє» за допомогою голосів пацієнтів, а також ультразвукових зображень. Якщо ці випробування виявляться успішними, винахід може виявитися ще більш універсальним для логопедів у майбутньому.

Поширити