Згідно з новим дослідженням, біологічні процеси, які підтримують людську мову та спів птахів, багато в чому схожі, мають кілька моделей і структур.

Це висновок дослідження, проведеного вченими з Університету Макгілла в Канаді, які взялися дослідити зв’язки між двома процесами. Вони вірять, що результати їхнього дослідження можуть допомогти логопедам краще зрозуміти ці процеси в майбутньому через вивчення птахів.

Логан Джеймс, співавтор дослідження, пояснив: «Оскільки природа цих процесів подібна до людської, а співочі птахи вчаться своїм голосом так само, як люди набувають мови, ми були мотивовані дослідити процес вокального навчання співочих птахів».

Дослідницька група провела серію експериментів на молодих зябликах і виявила, що птахи, як правило, мали тенденцію видавати звукові моделі певного виду, але деякі зяблики мають своє власне звучання.

Аналогічно, люди певного походження або з певної місцевості, як правило, виробляють однакові звукові моделі, коли вони говорять. Таким чином, це вказує на те, що спів птахів — це мова, за структурою подібна до людської мови, оскільки обидві форми спілкування також мають певні елементи тривалості, висоти, наголосу та порядку слів або звуків.

Коментуючи результати дослідження, Керолайн Палмер, професор психології Університету Макгілла, яка сама не працювала безпосередньо над дослідженням, прийшла до висновку: «Ці результати мають важливий внесок у наше розуміння людської мови та музики».

Поширити