Діти з братами або сестрами, хворими на аутизм, піддаються більш високому ризику розвитку цього захворювання, але це можна виявити лише пізніше в їхньому розвитку. Однак, нове дослідження виявило можливий метод прогнозування майбутнього аутизму у дітей вже місячного віку на основі того, як вони реагують на незнайомі моделі мовлення.

Дослідники під керівництвом доктора Крістіни Денісової з коледжу лікарів і хірургів Колумбійського університету імені Вагелоса взяли 52 немовлят у віці від 9 до 10 місяців і помістили їх на МРТ-сканер. Потім вони відтворювали зразки мовлення суб’єктів, деякі з яких були їм знайомі, а деякі ні.

Половина немовлят мали більший шанс захворіти на аутизм через наявність аутичного брата або сестри. У той час як немовлята з низьким ризиком частіше повертали головою, коли звучала незнайома мова, суб’єкти високого ризику рухали головою нетипово. Вони також погано сприймали мову.

За немовлятами спостерігали до досягнення ними трьох років. Дослідники виявили, що суб’єкти, у яких було більш нетипове повороти голови у відповідь на три типи мови – слухання мови різної гучності, слухання звичайної мови та мови під час сну – були більш схильні до розвитку аутичного розладу.

Це продовження дослідження, проведеного доктором Денісовою раніше, в якому вона виявила, що немовлята з високим ризиком рідше повертають голову у відповідь на мовлення. Вона сказала: «Наша команда розмежувала рухи голови у немовлят із високим і низьким сімейним ризиком розвитку аутизму та виявила сигнал майбутнього атипового розвитку вже через один-два місяці після народження».

Наступний етап дослідження полягає в тому, щоб з’ясувати, як мовленнєві та комунікативні навички дитини з аутизмом пов’язані з цією ранньою складністю з обробкою мови. Доктор Агнес Вітакер, клінічний професор психіатрії в коледжі лікарів і хірургів Колумбійського університету імені Вагелоса, сказала: «Ці висновки щодо відмінностей у ранній обробці мови у дітей з високим сімейним ризиком аутизму дуже цікаві і заслуговують на подальші дослідження».

Поширити