Британські вчені досягли успіху з новим методом лікування афазії, який, на їхню думку, може мати значні переваги для покращення мови пацієнтів, які перенесли інсульт, і потім борються з його наслідками.

Використавши спеціалізоване програмне забезпечення, яке працює в поєднанні з когнітивними здібностями пацієнта, логопеди та нейробіологи з Манчестерського університету вважають, що знайшли спосіб прискорити повернення мови людям, які перенесли інсульт.

Технологія, яка була протестована на 20 пацієнтах, передбачає, що людям показують серію зображень на екрані, потім їм дається три секунди, щоб описати зображення усно. З часом активність прискорюється, поки пацієнтам не дається лише одна секунда, щоб відреагувати вголос.

До того, як брати участь у цьому експерименті, пацієнти з афазією могли правильно відтворювати в мові лише 17 відсотків слів, але після нової форми лікування цей показник зріс до 59 відсотків.

Ці результати порівнювали з результатами пацієнтів, які проходили стандартне логопедичне лікування після інсульту: лише 14% слів правильно вимовлялося цією групою до лікування, а потім цей показник покращився до 33%.

Таким чином, це демонструє, що новий метод лікування, заснований на програмному забезпеченні, є помітно ефективнішим, ніж існуючі методи. Як наслідок, це може принести користь багатьом людям, які пережили інсульт, дозволяючи їм легше спілкуватися зі своїми близькими та відчувати себе менш відстороненими від суспільства.

Поширити