Дефектолог з Ultra Health Services Дженніфер Бенедік навчає батьків, як розвивати словниковий запас дитини.

«Кожна дитина різна, немає певних етапів на день», — пояснює вона. «Не можна судити одну дитину на основі іншої. Те, що ви хочете бачити, це те, наскільки вони взаємодіють, наскільки вони грають».

Хоча розвиток кожної дитини є унікальним, Бенедік вважає, що існують загальні правила, на які батьки можуть звернути увагу. Вона каже, що однорічна дитина повинна мати приблизно 10 слів, дворічна дитина може почати створювати асоціації з двох слів і використовувати багато вказівок.

«Коли вони стають старшими — приблизно у три роки — ви починаєте бачити ті перші шматки, по три слова за раз», — каже Бенедік. «Я бачу собаку» або «Я хочу сік».

Методики Бенедік, які допомагають розвитку мови:

Уникайте питань; використовувати описи

Словниковий запас дитини недостатньо розвинений для формування відповідей; опис допомагає їм зберігати інформацію про навколишнє середовище. Запитання на кшталт «Якого кольору вантажівка?» може викликати замішання, тоді як кажучи «у тебе синя вантажівка» допоможе дитині засвоїти деталі.

Надайте інформацію для «тут» і «зараз»

Опишіть, з чим спілкується дитина, оскільки це допоможе її розвитку. «Ви хочете звернути увагу на те, що цікавить вашу дитину. Якщо ви не говорите про те, що є тут і зараз, ваша дитина не знає, з яким словом це асоціювати».

Наприклад, якщо дитина відчуває запах квітів, поговоріть про квіти; якщо вона дивиться в небо і бачать птаха, поговоріть з нею про птахів.

Грайте та розважайтеся

Якщо дитина щаслива в оточенні, вона буде уважнішою до спілкування. «Якщо діти розважаються, вони будуть задіяні в процесі, будуть уважні, інтерактивні, ось чого ви хочете», – каже Бенедік.

«Ви можете розважитися чим завгодно. Мова є всюди».

Поширити