Заїкання є однією з найпоширеніших мовленнєвих проблем, що вражає приблизно один відсоток дорослих і п’ять відсотків дітей. Однак не так багато відомо про те, чому це відбувається. Ця ситуація може змінитися, оскільки нове дослідження виявило активність мозку, яка може бути відповідальною за це порушення мови.

Вчені з Інституту людських когнітивних і мозкових наук Макса Планка в Лейпцигу та Університетського медичного центру Геттінгена проводили МРТ людей, які заїкаються, і виявили активність у правій півкулі мозку, яка, здається, пов’язана з розладами мови.

Область, відома як права нижня лобова звивина, частково відповідає за припинення дій. Наприклад, коли ви говорите і закінчуєте речення, саме ця область мозку відповідає за припинення вашої мови. У тих, хто заїкається, ця область надмірно активна, посилаючи сигнали зупинки, як тільки хворий починає говорити.

Це в свою чергу впливає на інші ділянки мозку. Ліва нижня лобова звивина, яка відповідає за планування того, як людина буде говорити, і ліва моторна кора, яка займається фактичними рухами, що виконуються під час розмови, гальмуються надмірною активністю в правій частині мозку.

Ніколь Ніф, нейробіолог з Інституту Макса Планка і автор дослідження, пояснила: «Якщо ця область надмірно активна, це перешкоджає іншим ділянкам мозку, які беруть участь у ініціації та припиненні рухів. У людей, які заїкаються, області мозку, відповідальні за мовні рухи, частково пошкоджені».

Зокрема, дослідники виявили особливий волоконний тракт у мозку, який був сильнішим у тих, хто заїкається, ніж у загальній популяції. Насправді, чим сильнішим був цей тракт, тим сильніше здавалося заїкання учасників. Це може бути ключем до більш ефективної логопедичної терапії при заїканні.

Поширити