Селективний мутизм (СМ) – це складний тривожний розлад, при якому людина не може говорити в певних ситуаціях або середовищі. Люди з СМ можуть завмирати, коли з ними розмовляють. Вони зменшують зоровий контакт і не беруть участь у розмові ні з ким у класі чи в інших соціальних ситуаціях. Діти з СМ, як правило, вільно розмовляють вдома або зі знайомими дорослими. Школа часто може бути складним місцем для розмови для людей із селективним мутизмом.

Наскільки поширений вибірковий мутизм?

СМ є відносно рідкісним захворюванням, яке вражає близько 1%. Частіше зустрічається у дівчат, ніж у хлопчиків. У деяких випадках СМ навіть неправильно діагностується як мовний розлад. Так само часто вважають людей із СМ надзвичайно сором’язливими.

Але моя дитина вміє говорити

SMIRA, організація для людей із селективним мутизмом, описують СM так: Ви коли-небудь боялися чогось так, що хтось інший міг би не зрозуміти? Візьмемо для прикладу павуків. Хтось, хто не боїться павуків, просить вас підняти павука. Ви настільки боїтеся павука, що просто не можете змусити себе підняти його. Для людей із СМ розмова дуже нагадує ситуацію з павуком. Хоча вони можуть мати блискучі мовні навички, страх настільки сильний, що в деяких ситуаціях вони просто не можуть розмовляти.

З ким мені поговорити, якщо я думаю, що в моєї дитини вибірковий мутизм?

Якщо ваша дитина навчається в школі, ви повинні поінформувати вчителів/тренерів, щоб вони могли зробити так, щоб дитина почувалася комфортніше в моменти, коли вона може відчувати більше занепокоєння щодо розмови.

Що я можу зробити?

Не тисніть на дитину, щоб вона говорила

Прийміть, той факт, що ваша дитина хоче говорити, незважаючи на її мовчання в певних ситуаціях

Визнайте, що їй важко говорити, і дайте йому зрозуміти, що вона не одна

Намагайтеся прокоментувати те, що робить ваша дитина, а не задавати прямі запитання

Не відповідайте замість неї, замість цього спробуйте перефразувати питання так/ні або скажіть «ми можемо подумати про це пізніше»

Використовуйте невербальне спілкування, таке як письмо, введення тексту, малювання.

Не галасуйте, коли вони починають говорити

Пам’ятайте, прийняття є ключовим у роботі з дітьми з селективним мутизмом, дайте їм знати, що вони не самотні.

Поширити