За даними Американської асоціації мови та слуху (ASHA), близько 5 відсотків людей у ​​певний момент свого життя мають заїкання як порушення мови. Вчені досліджують можливі біологічні та генетичні причини. Сканування мозку показали деяку різницю між підлітками та молодими дорослими, які заїкаються, але дослідження не є остаточним.

Хронічне заїкання, як видається, більш вірогідне в тих, хто має сімейний анамнез цього розладу. Також небезпечне заїкання, яке триває більше шести місяців до року без поліпшення, заїкання, яке починається у віці 3 з половиною років або пізніше, і такі проблеми, як мовні затримки.

Хлопчики частіше заїкаються, ніж дівчата. Повторення часткових слів, звуків або складів може вказувати на проблему заїкання, як і мовні блоки, коли людина знає, що вона хоче сказати, але не може вимовити звук (довгі паузи).

Люди, які заїкаються, часто стикаються з вторинною поведінкою, яку також називають емоційними накладками, такими як гримаси обличчя або рухи голови, каже Даян Пол, директор відділу клінічних проблем мовленнєвої патології ASHA. «Коли хтось заблокований і не може виділити звук, він може зробити щось інше, наприклад, торкнутися окулярів або напружитися», — каже Пол. «Деякі люди можуть мати більше негативних реакцій на власне заїкання і менше впевненості в розмові».

Важливе значення має раннє втручання. Якщо ви підозрюєте, що у вашої дитини проблеми з мовленням, запишіться на прийом до логопеда. Якщо діагностовано заїкання, терапевт працюватиме з вами та вашою дитиною, щоб розробити індивідуальний підхід до лікування.

Для дітей дошкільного віку навчання батьків допомагати своїм дітям є основним аспектом лікування, каже Роберта Корнфілд, логопед з Ланкастера, штат Пенсільванія. «Одна з перших речей, про що ми просимо батьків, — це сповільнити мовлення», — каже вона. «Потрібно спростити їхню мову; не ставити так багато запитань. Так ми знімаємо багато комунікативного стресу з дітей».

Корнфілд використовує стратегії, засновані на програмі Lidcombe, плані подолання заїкання, розробленому в Австралії, який сприяє позитивному лікуванню дітей. У міру розвитку дитини батьки можуть почати звертатися до менш плавної мови, каже Корнфілд, із зворотним зв’язком на кшталт: «Хм, це звучить трохи нерівно», і заохочуючи дитину знову спробувати, щоб звучало добре й гладко.

Дітям старшого віку Корнфілд допомагає розвинути техніки, що сприяють швидкому мовленню. Наприклад, один метод, який називається раннім початком голосу, передбачає розтягування початкового звуку на початку вимовляння. Дитина починає звук дуже тихо, а потім збільшує гучність. Чим більше діти працюють над такими прийомами, спочатку практикуючи вдома, а потім у реальних ситуаціях, тим більше покращень вони побачать.

Поширити