Під час огляду лікар вашої дитини оцінить її прогрес на різних етапах розвитку, у тому числі пов’язаних з мовою. Лікар також запитає вас про соціальні навички вашої дитини, навички мислення та координацію.

З усіх затримок, які може відчувати дитина, затримка мовлення є найпоширенішою, і затримка зазвичай не означає нічого серйозного.

Є певні мовні віхи, яких більшість дітей досягають у певному віці. До 2 місяців більшість немовлят воркують або булькають. До 6 місяців більшість реагує на те, що чує власне ім’я і «відповідає» на мову, вимовляючи звуки.

До 12 місяців діти зазвичай намагаються вимовляти слова, а до 24 місяців більшість малюків складають речення з двох до чотирьох слів.

Чим молодші діти, тим більша ймовірність того, що вони мають певну форму затримки мовлення. Такі затримки характерні для дітей до 2 років. Якщо з часом вони набувають нових мовленнєвих навичок, то затримка мовлення, ймовірно, не є проблемою. Батькам буває важко терпляче чекати, але часто все, що потрібно, — це терпіння.

Як вже згадувалось, переважна більшість дітей із затримкою мовлення не мають серйозних проблем. В основному, коли ці діти будуть готові говорити, вони почнуть це робити.

У той же час, за даними Національного інституту здоров’я, у 1 з 12 дітей у Сполучених Штатах дійсно є розлад, який впливає на здатність говорити або ковтати, і менше половини цих дітей отримують лікування. Перші три роки життя є життєво важливими для мовного розвитку дитини, тому педіатри докладають всіх зусиль, щоб завчасно помітити будь-які виліковні проблеми із затримкою мовлення.

Довіртеся лікареві своєї дитини і дотримуйтесь його порад. Батьки також можуть звернутися за допомогою до приватних логопедів.

Поширити