Нове дослідження доводить, що діти, які недоїдають в дошкільному віці, можуть частіше страждати від втрати слуху, коли вони стають старше.

Дослідники зі Школи громадського здоров’я імені Джона Хопкінса Блумберга в США провели дослідження за участю понад 2200 молодих непальців після того, як контролювали рівень їх харчування, коли вони відвідували дошкільний заклад 16 років тому.

Втрата слуху є широко розповсюдженою проблемою в Південній Азії, від якої, як вважають, страждають близько 116 мільйонів молодих людей.

Лікарі виявили, що діти, які потерпають від нестачі харчування, відчувають погіршення слухової функції в підлітковому віці або на початку двадцяти років вдвічі частіше, ніж їх ситі однолітки.

Виявилося, що це також стосується дітей, яких вважали занадто худими.

Вчені вважають, що зв’язок між недоїданням і втратою слуху, швидше за все, пов’язаний з нестачею поживних речовин, які перешкоджають внутрішньому вуху правильно розвиватися. Це  може початися ще тоді, коли плід ще знаходиться в утробі матері.

У той же час ті, хто страждав від гострого недоїдання в дитинстві, частіше страждають від інфекцій, у тому числі у вухах, внаслідок ослаблення імунної системи. Повторювані інфекції вуха можуть призвести до втрати слуху.

Таким чином, результати підтверджують важливість зосередження уваги на харчуванні дітей у менш благополучних частинах світу, щоб дозволити їм ефективно спілкуватися протягом усього життя.

Але якщо недоїдання в цілому збільшує ризик втрати слуху, це викликає занепокоєння і в західному суспільстві, наголошуючи на важливості здорового, збалансованого харчування для дітей, поки вони ростуть і розвиваються.

Поширити