Згідно з результатами нового дослідження, мозок людей старшого віку, які брали уроки музики в дитинстві, швидше реагує на мову, ніж у тих, хто ніколи не грав на інструменті.

Результати свідчать про те, що музичні тренування в ранньому віці мають довготривалий, сприятливий вплив на те, як мозок обробляє звук.

«Це дослідження свідчить про важливість музичної освіти для дітей сьогодні та для здорового старіння через десятиліття», — сказала автор дослідження Ніна Краус з Північно-Західного університету.

У дослідженні взяли участь 44 дорослих у віці від 55 до 76 років, які слухали записаний звук мови, в той час як дослідники вимірювали електричну активність слухового стовбура мозку, області мозку, яка обробляє звук.

Чим більше років людина грала на музичних інструментах у дитинстві, тим швидше її мозок реагував на звук мови, згідно з висновками, опублікованими в журналі Journal of Neuroscience.

«Той факт, що музичне тренування в дитинстві вплинуло на терміни реакції на мовлення у літніх людей у ​​нашому дослідженні, особливо показовий, тому що затримка нейронної реакції є першим, що застосовується у старіючих дорослих», – додала Краус.

Дослідники відзначили, що люди в групі музичного навчання не брали в руки інструмент майже 40 років.

З віком у людей часто відбуваються зміни в мозку, які впливають на слух. Наприклад, мозок літніх людей повільніше реагує на звуки, що швидко змінюються, що важливо для інтерпретації мови, пояснила Краус.

Учасники дослідження з досвідом музичного навчання від 4 до 14 років мали найшвидшу реакцію на звук мовлення, приблизно на мілісекунду швидше, ніж ті, хто не мав музичної підготовки.

«Бути на мілісекунду швидше, можливо, не так багато, але мозок дуже чутливий до часу, і мілісекунда, що складається з реакції мільйонів нейронів, може реально змінити життя людей похилого віку», — зауважив Майкл Кілгард, який вивчає, як мозок обробляє звук в Техаському університеті в Далласі і не брав участі в цьому дослідженні.

«Ці висновки підтверджують, що інвестиції, які ми робимо у свій мозок на початку життя, продовжують приносити дивіденди через роки», — додав він.

Отже, дане дослідження виявило зв’язок між грою на музичному інструменті в молодому віці і здоров’ям мозку в подальшому житті.

Поширити