Ви можете почуватися кумедно, роблячи це, але “розмови по-дитячому” допомагають вашій дитині вивчити основи людської мови. Про це свідчить нове дослідження.

Дослідники пояснили, що, імітуючи звук меншого голосового тракту, “розмова по-дитячому” вказує немовлятам на те, як слова мають звучати з їхніх власних уст.

«Здається, це стимулює моторику вироблення мови, а не тільки сприйняття мови», — сказав автор дослідження Метью Масаполло, доцент кафедри мовлення, мови та слуху Університету Флориди.

«Це не просто гу-гу-га-га», – сказав він в університетському випуску новин.

У цьому дослідженні Масаполло та його колеги змінили частоту звуків, щоб імітувати голосовий тракт немовляти або дорослого, і оцінили реакції немовлят.

Автори дослідження пишуть, що діти віком від 6 до 8 місяців «продемонстрували сильний та чіткий інтерес до мови з резонансами, що вказують на голосовий тракт, який за розміром і довжиною подібний до їхнього власного».

Однак діти віком від 4 до 6 місяців не проявляли такого інтересу. Дослідники припустили, що здатність старших дітей контролювати свій голос і вимовляти слова лепетом, робить звуки, схожі на звуки немовлят, більш привабливими для них.

Дослідження було опубліковано в Journal of Speech, Language and Hearing Research.

“Розмови по-дитячому” можуть здатися простими, але, за словами співавтора дослідження Лінди Польки з Університету Макгілла в Монреалі, це багато чого дає. «Ми намагаємося спілкуватися з немовлям, щоб показати їм щось про мовлення», — сказала Полька у релізі. «Ми готуємо їх до обробки власного голосу».

Незважаючи на те, що батьки іноді неохоче розмовляють з немовлятами, це дослідження показує, що моделі, пов’язані з такими розмовами, можуть відігравати важливу роль у розвитку мовлення немовлят.  

Поширити