Згідно з новим дослідженням, маленькі діти, які піддаються впливу пасивного куріння, можуть мати більшу ймовірність втратити слух.

Дослідники з Університету Кіото проаналізували дані про 50 734 дітей у віці трьох років, які народилися між 2004 і 2010 роками, деякі з яких були піддані палінню внутрішньоутробно, а інші зазнали впливу диму протягом перших кількох місяців свого життя.

Порівняно з дітьми, які не піддавалися впливу тютюнового диму, у тих, чиї матері в минулому курили до вагітності, було показано, що відносний ризик погіршення слуху вищий на 26%. Цей показник зріс до 30% для тих, хто піддавався пасивному палінню у віці чотирьох місяців.

Між тим, діти, чиї матері палили під час вагітності, мали на 68% підвищений відносний ризик втрати слуху, тоді як ті, чиї матері палили як під час вагітності, так і в перші чотири місяці життя малюка, мали в 2,4 рази більше шансів на втрату слуху та проблеми зі слухом.

Результати цього дослідження, опублікованого в медичному журналі Pediatric and Perinatal Epidemiology, підкреслюють, наскільки важливо, щоб жінки були обізнані з рекомендаціями громадського здоров’я, які забороняють курити під час вагітності та при дітях, оскільки це залишається поширеною проблемою, незважаючи на сукупність доказів, що показують, наскільки це може бути шкідливим.

Автор цього дослідження доктор Кодзі Кавакамі з Університету Кіото сказав: «Це дослідження чітко показує, що запобігання впливу тютюнового диму під час вагітності та після пологів може знизити ризик проблем зі слухом у дітей. Результати нагадують нам про необхідність продовжувати посилювати заходи щодо запобігання палінню до та під час вагітності та впливу пасивного куріння на дітей».

Поширити