Ви коли-небудь були в такій галасливій кімнаті, що вам було важко почути, що говорить ваш друг?

Інноваційний інструмент дослідження, який працює на смартфоні, може полегшити чутність розмов у галасливих місцях, незалежно від того, носите ви слухові апарати чи ні. Багато людей можуть скористатися цією новою технологією, оскільки 15% дорослих у віці від 18 років повідомляють про проблеми зі слухом.

Дослідники з Техаського університету в Далласі, очолювані Іссою Панахі, доктором філософії, використовували штучний інтелект для створення програми для смартфонів щоб розпізнавати мову серед різних типів шуму і придушувати фоновий шум. Ця робота є частиною зусиль з розробки дослідницької платформи з відкритим кодом для обробки мови та покращення слуху.

Додаток покладається на два мікрофони та передові комп’ютерні мікросхеми в телефонах, щоб застосовувати складні формули фільтрації до звуків, які вловлюють мікрофони. Чітка мова потім надсилається або бездротовим способом (через технологію Bluetooth) до слухових апаратів чи бездротових навушників, або через традиційні дротові навушники, що полегшує розмови.

Програмне забезпечення покращує співвідношення гучності мовлення до гучності шуму та дозволяє користувачеві вибирати загальні типи шуму для фільтрації, наприклад, машини, багато людей, що розмовляють, або шум від транспорту. Програма швидко обробляє та надсилає звукову інформацію до слухових апаратів або навушників користувача без значної затримки.

Оскільки смартфони конструктивно не обмежені занадто малими розмірами слухових апаратів, вони можуть підтримувати складні алгоритми обробки сигналів, які полегшують прослуховування в шумних місцях.

Майбутні дослідження, що проводяться за межами лабораторного середовища, прискорять розробку програмного забезпечення наступного покоління, яке дозволить смартфонам служити допоміжною платформою для людей із втратою слуху. Програмне забезпечення для дослідження є у вільному доступі для дослідників, аудіологів, інженерів, викладачів і студентів, щоб досліджувати та розробляти нові методи для просування допоміжних слухових технологій.

Поширити