Що таке немовні оральні рухові вправи (НОРВ)?

НОРВ – це набір вправ, які спрямовані на зміцнення або стимуляцію м’язів ротової порожнини або нервових імпульсів, що надходять до та з області ротової порожнини. У той час як тактильні методи зворотного зв’язку спрямовані на координацію мовлення, НОРВ для розладів мовлення спрямовані на силу як засіб покращення мовлення.

Отже, логопед, який використовує НОРВ, може запропонувати вашій дитині пускати бульбашки або посміхатися і морщитися, щоб тренувати мускулатуру губ і зробити вашу дитину краще обізнаною про те, що робить її рот. Ваш логопед може використовувати пригнічувач язика або «жувальну трубку», щоб задіяти м’язи щелепи для підвищення сили та стабільності щелепи, щоб ваша дитина краще виробляла звуки.

Заявлене обґрунтування підходу полягає в тому, що систематичне збільшення сили та стимуляції м’язів ротової порожнини може мати сприятливий вплив на мовленнєві навички дитини. Ця публікація не має на меті зважити на суперечки навколо НОРВ самі по собі, а скоріше присвячена роз’ясненню того, що говорить дослідницька література про використання цих вправ і надати батькам знання, щоб вони могли стати більш ефективними партнерами. в процесі терапії.

Коли важлива оральна моторна терапія?

Перше, що потрібно зрозуміти, це те, що вимоги до сили мови, до м’язів ротової порожнини досить низькі. За словами провідного дослідника Грегорі Лофа, те, що рот і щелепа задіяні в мовленні, вимагає лише від 10% до 20% загальної потужності ротової порожнини. Таким чином, навіть якщо у дитини спостерігається зниження тонусу м’язів в області ротової порожнини, він має значно знизитись, щоб це дійсно вплинуло на мовлення.

Однак є діти, яким потрібно приділити увагу в цьому питанні. Однією з груп дітей, які вписуються в цю категорію, є ті, у кого зафіксована гіпотонія або знижений м’язовий тонус. Часто цей знижений тонус м’язів поширюється на область ротової порожнини.

Крім того, стан, який називається дизартрією, який є досить складним спектром проблем, що включає зниження сили нервових імпульсів до м’язів, може призвести до зниження тонусу м’язів.

Іншою поширеною неврологічною проблемою, яка стосується сили ротової мускулатури, є церебральний параліч (ДЦП). Звичайно, ступінь ураження силових здібностей ротової порожнини при ДЦП сильно варіюється, і завжди рекомендується проконсультуватися з логопедом, який має специфічний досвід роботи.

Суть полягає в тому, що оральна моторна терапія може мати місце в програмі терапії вашої дитини. Але, як стверджує Грегорі Лоф, відомий дослідник моторних мовних розладів, вправи на зміцнення можуть бути корисними в невеликій кількості випадків.

Тому будьте вимогливі до свого логопеда і переконайтеся, що ви розумієте, чому використовується той чи інший метод терапії. Поінформовані, компетентні батьки є одним із справжніх ключів до успіху в логопедії.

Поширити