Зменшення кількості заліза в раціоні немовлят може допомогти знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона та пов’язаних з цим проблем з мовленням у подальшому житті, свідчать нові дослідження.

Дослідження, проведене лікарями з Інституту нейронауки та психічного здоров’я Флорі при Університеті Мельбурна, вказує на те, що серйозних симптомів хвороби Паркінсона, які включають зниження здатності спілкуватися за допомогою мови, можна уникнути, якщо немовлята менше споживають залізо в ранні роки.

Автор дослідження д-р Домінік Хейр пояснив Sydney Morning Herald: «Ми розглядали кількість людей, які помирають від хвороби Паркінсона в країнах з високим рівнем доходу, таких як США, Великобританія, Швеція та Австралія, які ввели збагачення залізом продуктів, таких як борошно, у 1930-х роках».

«Ми зібрали докази того, що через 60 років у цих країнах спостерігається сплеск смертності від хвороби Паркінсона, який продовжує зростати».

Додаткове залізо було додано до дитячої молочної суміші у Великобританії приблизно 80 років тому, щоб зменшити ризик розвитку анемії у немовлят. Однак тепер, коли ці особи досягли похилого віку, серед літніх людей зростає кількість випадків хвороби Паркінсона.

З одного боку, це може бути просто пов’язано з тим, що люди в середньому живуть довше, що, природно, означає, що більше людей потребуватимуть послуг логопедів та інших медичних працівників, оскільки вони захворіють дегенеративними захворюваннями, такими як хвороба Паркінсона та інші форми деменції.

Але, з іншого боку, лікарі вважають, що існує зв’язок між цим додатковим споживанням заліза в їх ранні роки та їх здоров’ям у подальшому житті.

З огляду на це, автори дослідження закликають, щоб діти, яким потрібно додаткове залізо, отримували його у більш натуральній формі, наприклад, через шпинат або нежирне м’ясо, а не в штучно збагаченому вигляді. Вони сподіваються, що це призведе до зменшення кількості людей з діагнозом хвороба Паркінсона в майбутньому, і в результаті менше людей відчуватимуть труднощі у спілкуванні за допомогою мови.

Поширити