Якщо ви відповісте «так» на будь-яке з наведених нижче запитань, можливо, у вас проблеми з голосом:

Ваш голос став хрипким?

Ви втратили здатність відтворювати високі ноти під час співу?

Ваш голос раптом почав звучати глибше?

Чи часто ваше горло болить або напружується?

Чи стало важко говорити?

Чи відчуваєте ви, що часто прочищаєте горло?

Якщо ви думаєте, що у вас проблеми з голосом, зверніться до лікаря, щоб визначити причину. Лікар, який спеціалізується на захворюваннях або розладах вуха, носа і горла, і який може найкраще діагностувати порушення голосу – це отоларинголог, якого іноді називають ЛОРом. Ваш отоларинголог може направити вас до логопеда. Дефектолог може допомогти вам покращити те, як ви використовуєте свій голос. Що викликає проблеми з голосом?

Причини проблем з голосом включають:

Інфекції верхніх дихальних шляхів

Запалення, викликане гастроезофагеальним рефлюксом (іноді його називають кислотним рефлюксом або печією)

Надмірне використання голосу

Нарости на голосових складках, такі як голосові вузлики або папіломатоз гортані

Рак гортані

Неврологічні захворювання (такі як спазматична дисфонія або параліч голосових складок)

Психологічна травма.

Більшість проблем з голосом можна усунути шляхом лікування основної причини або за допомогою ряду поведінкових та хірургічних методів лікування.

Здорові звички піклуватися про свій голос

Залишайтеся зволоженими:

Пийте багато води, особливо під час фізичних вправ.

Якщо ви п’єте напої з кофеїном або алкоголь, збалансуйте споживання великою кількістю води.

Давайте голосу відпочивати протягом дня.

Використовуйте зволожувач повітря у вашому домі. Це особливо важливо взимку або в сухому кліматі. Рекомендується тридцятивідсоткова вологість.

Уникайте або обмежуйте використання ліків, які можуть висушити голосові зв’язки, включаючи деякі ліки від застуди та алергії. Якщо у вас проблеми з голосом, запитайте у лікаря, які ліки було б найбезпечнішим для вас.

Дотримуватися здорового способу життя та дієти:

Не куріть і уникайте пасивного куріння. Дим дратує голосові складки. Крім того, рак голосових складок найчастіше спостерігається у людей, які палять.

Уникайте вживання гострої їжі. Гостра їжа може спричинити потрапляння шлункової кислоти в горло або стравохід, викликаючи печію.

Включіть у свій раціон багато цільного зерна, фруктів та овочів. Ці продукти містять вітаміни A, E і C. Вони також допомагають підтримувати слизові оболонки, які вистилають горло, здоровими.

Часто мийте руки, щоб уникнути застуди чи грипу.

Достатньо відпочивайте. Фізична втома негативно впливає на голос.

Регулярно займайтеся спортом. Вправи підвищують витривалість і тонус м’язів. Це допомагає забезпечити гарну поставу та дихання, які необхідні для правильного мовлення.

Якщо у вас постійна печія, поговоріть зі своїм лікарем про зміни в дієті або ліки, які можуть допомогти зменшити спалахи.

Уникайте ополіскувачів рота або полоскань, які містять спирт або дратівливі хімічні речовини.

Уникайте використання рідини для полоскання рота для лікування постійного неприємного запаху з рота. Галітоз (неприємний запах з рота) може бути наслідком проблеми, яку не може вилікувати засобом для полоскання рота, наприклад, інфекції в носі, пазухах, мигдалинах, яснах або легенях, а також від рефлюксу шлункової кислоти зі шлунка.

Використовуйте свій голос мудро:

Намагайтеся не зловживати своїм голосом. Уникайте розмови або співу, коли ваш голос хрипкий або втомлений.

Не напружуйте свій голос, коли ви хворі. Хвороба створює додаткове навантаження на ваш голос.

Уникайте використання екстремальних можливостей вашого голосового діапазону, наприклад, крику чи шепоту. Занадто голосна і занадто тиха розмова може напружувати ваш голос.

Практикуйте правильні техніки дихання під час співу або розмови. Підтримуйте свій голос глибокими вдихами грудьми і не покладайтеся лише на горло. Співаків і ораторів часто навчають вправам, які покращують цей вид контролю дихання. Розмова з горла, без підтримки дихання, дає велике навантаження на голос.

Не утримуйте телефон під час розмови головою. Тривале затискання телефону між головою та плечем може спричинити напругу м’язів шиї.

Подумайте про використання мікрофона, коли це необхідно. У відносно статичному середовищі, наприклад, у виставкових залах, класних кімнатах або кімнатах для тренувань, легкий мікрофон і система підсилювач-динамік можуть бути дуже корисними.

Уникайте розмов у галасливих місцях. Спроба говорити вище шуму викликає навантаження на голос.

Подумайте про голосову терапію. Дефектолог, який має досвід лікування проблем з голосом, може навчити вас правильно використовувати свій голос.

Поширити